Gitaarschool Nederland logo

Latin gitarist Ed Verhoeff

De Master-galerij van GSNL is een erepodium voor toonaangevende Nederlandse gitaristen dat jaarlijks rouleert. Gitaarmasters beheersen hun instrument en de muziekstijl die zij vertegenwoordigen op een hoog niveau. Zij hebben hun sporen als artiest in de muziekscene ruimschoots verdiend en vormen een inspiratiebron voor anderen…

Ed Verhoeff

Ed Verhoeff is een Jazzgitarist, maar hij wordt vooral gezien als een Latin gitarist en wel de belangrijkste en beste Latin gitarist in Nederland. Hoe raakt iemand van de koude klei zo ondergedompeld in de klanken en de ziel van Latijns-Amerika?

Daarvóór werd hij vooral geraakt door de grote Blues- en Rockiconen van de jaren zestig en zeventig. De drive van de muziek uit die tijd gaf hem ook het momentum om zich volledig op het bespelen van de gitaar te storten. Zelf zocht hij uit hoe hij zijn favoriete nummers op zijn eerste, staal-snarige gitaar kon spelen. Hij had daarbij steun aan materiaal met tabulaturen van stukken uit een paar muziekboeken; er was toen nog geen schat aan ‘TABS’ op internet. Maar met deze snel opgebouwde ondergrond ging hij al spoedig in bandjes spelen.

In deze periode kwam de mogelijkheid om gitaarlessen te volgen, waar hij ook gretig gebruik van maakte. Het betrof lessen voor de klassieke gitaar. Dat was niet precies de richting die hij op wilde gaan, maar hij was er heel blij mee; de lessen maakte muziektheorie inzichtelijker, ze maakten hem bewust van de toonvorming en hij vond de meerstemmigheid van de klassieke gitaar heel inspirerend.

In die periode was de mogelijkheid om gitaarlessen te volgen in andere stijlen dan klassiek wat beperkt. Hoewel hij er toen veel uit kon halen vind hij  Gitaarschool Nederland met zijn brede aanbod van docenten met verschillende stijlen een geweldig initiatief; je kan je goed oriënteren op wat voor soort gitaarlessen je wil nemen en wat voor speelstijl je op een bepaald moment wilt ontwikkelen.

Op het conservatorium leerde hij Jazz spelen. Tegelijkertijd leerde hij deze stijl ook erg te waarderen. De eigenheid, de vrijheid en de harmonische rijkheid deden hem beseffen dat dit een mooie richting was. Maar toen kwam zijn belangrijke zijstap. Een bevriende pianiste (Ferial Karamat Ali) Introduceerde hem in de Canecão Brazilian Bar te Amsterdam. Leonardo Amuedo speelde daar al vaak, maar die moest naar andere avonden verhuizen waardoor er een vacature was vrijgekomen om vier avonden per week Braziliaanse muziek te spelen. Ed Verhoeff had eigenlijk nog nooit dit soort muziek gespeeld, maar hij besloot toch om zich in het diepe te storten en dat bleek een goede keuze… Door deze intensieve onderdompeling leerde hij de muziek steeds beter kennen en vooral waarderen. De passie en de warmte en het sterke ritme laten hem nu niet meer los. Deze muziek richting ging ook steeds meer zijn carrière bepalen en er kwamen dingen aan het rollen. Nu speelt hij o.a. met Izaline Calister en Nueva Manteca. En deze maand gaat hij naar Ivoorkust om te spelen met Lucas van Merwijk en de Ivoriaanse bassiste Manou Gallo.

Vóór dit allemaal gebeurde waren er vaak medemuzikanten die vonden dat zijn gitaarsolo’s erg leken op die van Carlos Santana, maar Santana was echter nooit een directe inspiratiebron om zijn speelstijl vorm te geven, misschien was het een onderbewuste vooruitblik op zijn toekomst als Latin gitarist?

Ed Verhoeff is ook docent aan het conservatorium van Rotterdam. Een advies wat hij vaak geeft is: Kies voor een stijl en een richting die je het meeste aanspreekt, maar hou tegelijkertijd ook je blik open voor andere stijlen, want er is zo veel te beleven en te halen!

Meer weten: <a href="http://www.edverhoeff.com/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">www.edverhoeff.com</a>